Eläinlääkäriasema Ouluvet Oy on perustettu Oulussa vuonna 1997. Vuodesta 2000 lähtien Ouluvet toimi Höyhtyän ostoskeskuksessa, kunnes lokakuussa 2011 avattiin klinikkamme uudet toimitilat Limingantullissa. Muhokselle Ouluvet muutti vuoden 2021 tammikuussa. Ouluvetissä työskentelee tällä hetkellä kaksi eläinlääkäriä, kaksi hoitajaa ja klinikkamanageri sekä koirahieroja ja MurMusti/KisMirri-ruokien parissa työskentelee kaksi henkilöä.

Tarkempaa tietoa palveluistamme löydät vasemmalla olevasta valikosta!

Lemmikkisi saa meiltä aina käynnin yhteydessä tarvittavan lääkityksen (tarvittaessa reseptillä) ja kotihoito-ohjeet matkaansa. Saat myös neuvoja erikoisruokavaliota noudattavien lemmikkien hoidossa.

Tuotevalikoima:

Erikoisruokavalioiden (Purina ProPlan Veterinary Diets) lisäksi klinikaltamme löydät myös laadukkaat päivittäisruokavaliot pennusta täysikasvuiseen esim. Purina ProPlan sekä MurMusti ja KisMirri. Tilauksesta myös esim. Hill's, Royal Canin. Suositun MurMusti-koiranruuan (ent. Vetdog) maahantuojina olemme toimineet vuoden 2022 alusta saakka.

HUOM! Rajallisen hylly/varastotilan vuoksi tuotevalikoimamme on rajallinen ja osa tuotteista on saatavilla pääasiassa tilauksesta. Halutessanne jonkin tietyn erikoisruuan, pyydämme varmistamaan tuotteen saatavuuden mielellään n. 2-3 viikkoa etukäteen, jotta ehdimme tarvittaessa laittaa sen tilaukseen.

Meiltä on saatavilla lisäksi valikoima lemmikin terveyttä tukevia ravintolisiä ja muita valmisteita, kuten ravintoöljyt, suuhygieniaa edistävät tuotteet, nivelvalmisteet, loishäätölääkkeet, turkinhoitotuotteet, korvanpuhdisteet yms.

Myymälästämme löytyy koirille ja kissoille myös valikoima leluja, makupaloja yms. tuotteita.

BOAS-testit (Kävelytestit)

Eläinlääkäri Raimo Kekkonen on Kennelliiton hyväksymä BOAS-testin (kävelytestin) valvoja. Testin tarkoituksena on arvioida koirien rasituksensietoa sekä kykyä hengittää normaalisti rasitusosiossa ja siihen liittyvässä kliinisessä tutkimuksessa.

Rasitusosiossa vaadittava kävelymatka on 1000 metriä ja se tulee suorittaa alle 12 minuutissa. Muutamilla roduilla on poikkeuksia sääntöihin, listan niistä löydät tästä linkistä. Testin tulos on joko Hyväksytty, Hylätty tai Keskeytetty. Kliinisen tutkimuksen perusteella arvioidaan BOAS-aste asteikolla 0-3 (0=ei oireita, 1=lievät oireet, 2=kohtalaiset oireet, 3=vakavat oireet).

Kävelytestejä järjestävät rotujen rotujärjestöt ja -yhdistykset. Myös yksittäisiä koiria voi käydä testauttamassa valvojaksi hyväksyttyjen eläinlääkärien luona. Tiedustelut kävelytesteistä voi siis joko osoittaa omaan rotujärjestöön tai suoraan valvoviin eläinlääkäreihin.

Lisätietoja BOAS-testistä löydät Kennelliiton sivuilta osoitteesta: https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/koiran-terveystutkimukset/boas-testissa-arvioidaan-koiran-rasituksensietoa

EUTANASIA

Lemmikkieläimet elävät keskimäärin paljon lyhyemmän aikaa kuin ihminen. Siksi jokaisen lemmikinomistajan elämässä koittaa ennemmin tai myöhemmin aika, kun omalle eläinystävälle on aika jättää viimeiset hyvästit.

Usein ihmiset toivovat, että lemmikki saisi elää terveenä mahdollisimman pitkään ja lopulta nukkua vanhuuttaan rauhallisesti pois omassa kotonaan. Ikävä kyllä totuus on, että sellainen ei toteudu käytännössä kovin usein. Eläin voi esimerkiksi sairastua tai loukkaantua niin vakavasti, että olisi turhaa kärsimysten pitkittämistä antaa sen nukkua pois omia aikojaan. Toisinaan ihmiset myös haluavat päästää vanhan eläimen pois, kun se vielä on hyvässä kunnossa, eivätkä jäädä odottamaan sen sairastumista ja elämänlaadun huomattavaa heikkenemistä.

Edellä mainitun kaltaisissa tilanteissa eutanasia voi usein olla se oikea ratkaisu. Eutanasia tarkoittaa ”armokuolemaa”, eli eläimen lopettamista turhan kärsimyksen välttämiseksi. Eläinlääkärin suorittamana eutanasia on kivuton toimenpide, jossa eläin ensin nukutetaan rauhoitusaineella ja vasta tämän jälkeen annetaan pistos, joka pysäyttää elintoiminnot.

Ouluvetissä pyrimme tekemään eutanasiatilanteesta lemmikille mahdollisimman stressittömän, joka toivottavasti tekee kokemuksesta hieman helpomman myös omistajalle.

Tarvittaessa kauttamme on mahdollista saada myös tuhkauspalvelut. Teemme yhteistyötä Oulunsalossa sijaitsevan Pohjantähti-tuhkaamon kanssa. Tuhkausvaihtoehtona on yksiötuhkaus ja muistotuhkaus. Yksilötuhkauksessa omistaja saa lemmikin tuhkat valitsemassaan uurnassa takaisin itselleen (uurnamallisto löytyy Pohjantähden kotisivuilta tai vastaanotoltamme). Muistotuhkauksessa lemmikin tuhkat viedään tuhkaamon toimesta Sanginsuun eläintenhautausmaan muistolehtoon.

HAMMASHOIDOT

Ouluvetissä tehdään perushammashoitoja, kuten hammaskivenpoistot sekä hampaidenpoistot (maitohammaspoistot ja pysyvien hampaiden poistot). Myös hampaiden/suun röntgenkuvaus onnistuu tarvittaessa.

Jyrsijöille ja kaneille hampaiden lyhennykset ja hammaspiikkien poistot/hionnat.

Lisätietoa hammastoimenpiteistä saat tarvittaessa ajanvarausnumerostamme (08-5355200) tai sähköpostilla (ouluvet@ouluvet.fi).

KASVATTAJAKERHO

Meillä Ouluvetissä on oma kasvattajakerho! Kerhoon liittyminen on maksutonta ja jäsenyys oikeuttaa rahanarvoisiin etuihin:

– MurMusti-koiranruuasta -10% alennusta

– Alennus vastaanottokäyntien toimistomaksusta: yhden lemmikin käynnin toimistomaksusta alennusta -50% (norm. toimistomaksu 28€). Alennus koskee sellaisia käyntejä ja toimenpiteitä, joista täysi toimistomaksu peritään. Samalla käynnillä muut lemmikit saavat toimistomaksusta 8€ perhealennuksen. Kaikkien lemmikkien tulee olla kasvattajan omistuksessa ja asua hänen kanssaan samassa osoitteessa.

– Uusiin koteihin lähteville pennuille etukupongit mukaan:

Kupongilla pennun uusi omistaja saa Ouluvetissä 10€ alennuksen ensimmäisen rokotuskäynnin toimistomaksusta (norm. toimistomaksu 28€).

Kupongilla -10% alennusta MurMusti Puppy -kuivamuonasta (1 kpl / asiakas / kuponki)

Kuponki on voimassa 4kk pennun syntymästä.

Kasvattaja noutaa kupongit Ouluvetistä ennen pentujen luovutusta ja antaa ne pentujen mukaan.

Jokaisesta meille palautuneesta kupongista kasvattaja saa 3€ alennuksen ruoka- tai tarvikeostosta. Tämä ostoetu on voimassa 6kk siitä lähtien, kun kuponki palautuu Ouluvetiin (kuponki tulee palautettaessa olla täytettynä kaikilta osin. Epätäydellisesti palautettuja kuponkeja ei huomioida). Ilmoitamme palautuneista kupongeista kasvattajalle sähköpostitse tai tekstiviestillä.

Kasvattajakerhoon liittymisen ehdot:

– Sinulla on kennel/kissala ja rekisteröit pennut Suomen Kennelliittoon/Suomen Kissaliittoon
– Kasvatat aktiivisesti (vähintään 1 pentue n. 2 vuodessa)
– Ilmoitat vastaanottoaikaa varatessasi tai klinikalla ilmoittautuessasi, että olet kasvattaja, haluat liittyä kerhon jäseneksi ja annat tiedot (kennelnimi + yhteystiedot) järjestelmäämme.

Huom! Jotta edut eivät jää hyödyntämättä, muista aina Ouluvetissä asioidessasi mainita tiskillä kuuluvasi kasvattajakerhoon!

KOIRAHIERONTA

Ouluvetin koirahierontapalveluihin on tulossa muutoksia.

Ajanvaraukset hierontaan ja laserhoitoihin Ouluvetin ajanvarausnumerosta: 08-5355200 tai internet-ajanvarauksemme kautta.

KIRURGISET TOIMENPITEET

Kirurgisilla toimenpiteillä tarkoitetaan tässä tapauksessa ns. pehmytosakirurgiaa. Pehmytosakirurgiaa ovat kaikki sellaiset leikkaukset, jotka eivät liity tuki- ja liikuntaelimiin (esim. luuleikkaukset).

Luukirurgiasta voit lukea lisää kohdasta ortopedia.

Ouluvetin palveluihin kuuluvat paitsi peruskirurgiset toimenpiteet (kuten sterilisaatiot, kastraatiot, kasvaintenpoistot), myös erikoisemmat leikkaukset, kuten virtsakivien operointi rakosta, anaalirauhasten poisto, nielurisojen leikkaus, suolitukosoperaatiot jne. Lisätietoa saat tarvittaessa ajanvarauksemme kautta (p. 08 5355 200) tai sähköpostitse (ouluvet@ouluvet.fi).

Kirurgisen toimenpiteen jälkeen lemmikin omistaja saa aina kirjalliset hoito- ja jatkolääkitysohjeet mukaansa.

LABORATORIOTUTKIMUKSET

Ouluvetissä tehtäviä laboratoriotutkimuksia ovat mm.

– Iho- ja korvanäytteiden tutkiminen

– Virtsanäytteen perustutkimukset (ominaispaino, multistix, sedimentti)

– Tarvittaessa myös näytteiden bakteeriviljely (mahdollinen herkkyysmääritys tehdään Movet oy:ssä)

– Pienen verenkuvan tutkiminen + perusverinäytteet (esim. maksa- ja munuaisarvot, verensokeri, tulehdusarvot)

HUOM! Meiltä löytyy oma progesteronin määrityslaite (Virbac Speed Reader), jolloin saamme tuloksen samalle päivälle, mikäli verinäyte on otettu ennen klo 16.

Tutkimuksissa, joita ei voida tehdä suoraan vastaanotolla, hyödynnämme yhteistyölaboratorioidemme palveluja (Movet, Evira, Patovet, Vetlab, Laboklin yms.). Tuloksista ilmoitamme omistajalle niiden saavuttua. Tulosten saapumis-/valmistumisaika vaihtelee laboratorion ja tehtävän testin mukaan.

Verinäytetutkimuksia varten lemmikin on oltava ruokapaastolla vähintään 10-12 tuntia.

Ulkomaille matkustamiseen liittyvät dokumentit

Lemmikin kanssa ulkomaille matkustamista säätelevät erilaiset säännöt ja ohjeet, jotka vaihtelevat maittain. Siksi ajantasaiset matkustussäädökset kannattaa tarkistaa aina hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Tietoa eri maiden lemmikkien matkustamiseen liittyvistä vaatimuksista saa esimerkiksi Ruokaviraston nettisivuilta tai kohdemaan suurlähetystöstä.

Matkustusvaatimuksiin saattaa kuulua esimerkiksi erilaisia rokotuksia ja loislääkityksiä, jotka on annettava lemmikille eläinlääkärin valvonnassa. Tiedot annetuista lääkityksistä ja muut tarpeelliset asiat kirjataan eläinlääkärin toimesta lemmikkieläinpassiin. Lemmikkieläinpassi on virallinen asiakirja ja sen saa hankittua eläinlääkäriltä.

MIKROSIRUTUS

Mikrosirutuksella tarkoitetaan toimenpidettä, jossa eläimen nahan alle (yleensä niskan alueelle) asetetaan mikrosiru, josta löytyy yksilöllinen tunnistenumero. Mikrosirusta on usein hyötyä esim. tilanteessa, jossa eläin karkaa/katoaa, koska sirun avulla eläin voidaan tunnistaa ja usein palauttaa takaisin omistajalle (mikäli omistaja on antanut luvan yhteystietojensa luovuttamiseen tällaisessa tilanteessa tai rekisteröitynyt esim. Turvasiru.fi-palveluun). Mikrosiru itsessään ei sisällä koiran tai omistajan tietoja, vaan ainoastaan yksilöllisen numerosarjan. Mikrosirun tietojen lukemiseen tarvitaan erillinen lukulaite.

Mikrosirun asettamista varten koiraa/kissaa ei yleensä tarvitse rauhoittaa, vaan sirutus onnistuu kätevästi esimerkiksi rokotuskäynnin tai pentutarkastuksen yhteydessä. Pennun saa siruttaa aikaisintaan 5 viikon iässä.

Pentutarkastus

Pentutarkastuksessa eläinlääkäri tutkii jokaisen pennun päällisin puolin läpi: pennulta tarkistetaan esim. silmät, korvat, purenta, ihon ja turkin kunto, sukuelimet jne., sekä kuunnellaan sydän/keuhkot. Pentutarkastuksen idea on, että kasvattaja ja tuleva pennunostaja saisivat tietoa pennun terveydentilasta ja siitä, onko sillä havaittavissa tarkastushetkellä mahdollisesti eläimen terveyteen/jalostukseen vaikuttavia vikoja tai puutteita (esim. häntämutka, napatyrä, virheellinen purenta).

Pentutarkastukselle ei ole erityistä suositusikää, mutta usein kasvattaja haluaa tarkastuttaa pennut ennen luovutusta, eli yleensä niiden ollessa n. 6-8 viikon ikäisiä. Usein pennut myös mikrosirutetaan samalla kertaa. Suomen Kennelliitto edellyttää, että puhdasrotuisten koiranpentujen on oltava sirutettuja ennen kuin ne voidaan rekisteröidä Kennelliittoon. Sama pätee myös koirien viranomaisrekisterissä, jonne kasvattajien tulisi ilmoittaa pennut viimeistään kun 3kk on kulunut syntymästä.

Pentutarkastuksesta kasvattaja saa aina jokaiselle pennulle kirjallisen terveystodistuksen.

ORTOPEDIA

Ortopedia tarkoittaa luu- ja tukielinsairauksiin erikoistunutta lääketieteen alaa. Eläinlääkinnässä ortopediseen kirurgiaan kuuluvat esimerkiksi erilaiset murtumaoperaatiot ja ristisiteiden korjausleikkaukset (Ouluvetissä myös TTA-tekniikalla). Diagnoosi ortopedisissä vaivoissa varmennetaan yleensä kliinisen tutkimuksen lisäksi röntgenkuvantamisella.

Ouluvetissä ortopedisiä toimenpiteitä tekee eläinlääkäri Raimo Kekkonen. Lisätietoja saat tarvittaessa ajanvarauksemme kautta puhelimitse numerosta 08-5355 200 tai sähköpostitse (ouluvet@ouluvet.fi).

ROKOTUKSET

Rokotuskäyntiin kuuluu perusterveystarkastus, jossa eläinlääkäri ennen rokotteen antamista tarkastaa lemmikin yleiskunnon (silmät, korvat, suu jne.), sekä kuuntelee sydämen.

Mikäli lemmikkisi tarvitsee jonkin harvinaisemman rokotteen (esim. herpes-rokotteen) on hyvä tarkistaa rokotteen saatavuus hyvissä ajoin ennen ajanvarausta, jotta tarvittaessa ehdimme tilata rokotetta lisää ennen klinikalle saapumista.

TÄHYSTYKSET

Ouluvetissä ruuansulatuskanavan tähystyksiä tekee eläinlääkäri Raimo Kekkonen. Tähystimellä päästään näkemään ruuansulatuskanavan (esim. ruokatorvi, mahalaukku) sisään ja tarvittaessa niistä voidaan ottaa myös koepalat.

Tähystysleikkauksia Ouluvetissä ei tehdä.

RÖNTGENTUTKIMUKSET

Ouluvetissä on mahdollista tehdä röntgentutkimuksia päivittäin. Röntgentutkimuksella voidaan tarpeen mukaan kartoittaa esimerkiksi luuston ja sisäelinten tilaa.

Kuvausta varten lemmikki yleensä rauhoitetaan, jotta se saadaan pysymään paikallaan kuvien ottamisen ajan riittävän kuvanlaadun varmistamiseksi. Tästä syystä ennen kuvausta on suositeltavaa pitää lemmikki ruokapaastolla n. 10 tuntia.

Ouluvetissä tehdään myös Kennelliiton virallisia röntgenkuvauksia (lonkat, kyynärät, olat, selkä).

Tiineelle koiralle/kissalle on mahdollista tehdä tiineyden loppuvaiheessa tiineysröntgentutkimus pentujen lukumäärän kartoittamiseksi. Tiineysröntgentutkimusta varten lemmikkiä ei rauhoiteta.

ULTRAÄÄNITUTKIMUKSET

Ultraäänellä voidaan tutkia esimerkiksi eläimen pehmytkudosten ja sisäelinten tilaa.

Yksi esimerkki ultraäänitutkimuksesta on ns. tiineysultra. Tiineysultra tehdään yleensä tiineyden varmistamiseksi lemmikille, kun astutuksesta on kulunut n. 28-30 vuorokautta.

Sydämen ultraäänitutkimuksia (esim. Kennelliiton virallinen sydänultraäänitutkimus) Ouluvetissä ei ole mahdollista tehdä.

VIRALLISET LONKKA-, KYYNÄR-, OLKA- ja SELKÄKUVAUKSET

Ouluvetissä virallisia lonkka-, kyynär-, olka- ja selkäkuvauksia tekee eläinlääkäri Raimo Kekkonen. Kuvausta varten koira rauhoitetaan, joten ruokapaasto (n. 10 tuntia) ennen vastaanotolle tuloa on suositeltava. Rauhoitukseen käytetään ensisijaisesti lääkeaineita, joiden doping-varoaika on vain 7 vrk. Vastaanotolle kannattaa ottaa mukaan koiran rekisteripaperit, koska tämä nopeuttaa tietojen kirjaamista järjestelmäämme.

Kennelliitossa on useimpien virallisten terveystarkastusten osalta siirrytty sähköisen lähetteen käyttöön, eli paperilomakkeista on luovuttu. Omistajan tulee tilata sähköinen lähete tutkimuksiin Kennelliiton sivujen kautta jo ennen käyntiä.

Lisää tietoa Kennelliiton virallisista terveystarkastuksista ja sähköisen lähetteen tilaamisesta/käytöstä: http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/viralliset-terveystutkimukset

VIRALLISET POLVITARKASTUKSET

Virallisia polvitarkastuksia tekee Ouluvetissä eläinlääkäri Raimo Kekkonen.

Virallinen polvitarkastus tarkoittaa sitä, että polvitarkastuskurssin suorittanut eläinlääkäri tarkistaa koiran polvet patellaluksaation (= polvilumpion sijoiltaanmeno) varalta. Patellaluksaatioon liittyy yleensä takajalan rakenteellisia ongelmia/heikkouksia, kuten jalan virheasento (esim. liian suorat takajalat). Alttiuden patellaluksaatioon tiedetään olevan perinnöllinen, mutta tarkempi periytymismekanismi ei ole tiedossa.

Joissain roduissa polvitarkastus on sisällytetty rodun PEVISA-ohjelmaan, eli jalostukseen käytettävät koirat on tutkittava polvien osalta ennen astutusta, jos pentue halutaan rekisteröidä.

Polvilausunnon antaa tutkiva eläinlääkäri ja lausunto kirjataan sähköisesti Kennelliiton jalostustietojärjestelmään (http://jalostus.kennelliitto.fi) koiran tietoihin, eli paperilomakkeista on luovuttu. Omistajan tulee tilata sähköinen lähete tutkimuksiin Kennelliiton sivujen kautta jo ennen käyntiä. Käynnin yhteydessä lausunnosta voidaan myös tulostaa omistajalle oma kappale kirjallisena.

Virallista polvitarkastusta varten koiraa ei rauhoiteta, joten siitä ei tule lääkinnällisiä doping-varoaikoja, jotka vaikuttaisivat esim. näyttelyihin tai kokeisiin osallistumiseen.

Patellaluksaation asteet

Patellaluksaatio jaetaan sen vakavuuden perusteella eri asteisiin: 0 = normaalit polvet, IV = vakava patellaluksaatio, patella pysyvästi pois paikaltaan. Asteet I, II ja III ovat vakavuudeltaan näiden välimuotoja.

Lisää tietoa Kennelliiton virallisista terveystarkastuksista ja sähköisen lähetteen tilaamisesta/käytöstä: http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/viralliset-terveystutkimukset

VIRALLINEN SYDÄNKUUNTELU

Ouluvetissä virallisia sydänkuunteluita tekee eläinlääkärit Raimo Kekkonen ja Mari Gröhn.

Virallinen sydänkuuntelu tarkoittaa sitä, että sydänkuuntelukurssin suorittanut eläinlääkäri kuuntelee koiran sydämen.

Joissain roduissa sydänkuuntelu on sisällytetty rodun PEVISA-ohjelmaan, eli jalostukseen käytettävät koirat on virallisesti kuunneltava sydämen osalta ennen astutusta, jos pentue halutaan rekisteröidä.

Sydänkuuntelulausunnon antaa tutkiva eläinlääkäri ja lausunto kirjataan sähköisesti Kennelliiton jalostustietojärjestelmään (http://jalostus.kennelliitto.fi) koiran tietoihin, eli paperilomakkeista on luovuttu. Omistajan tulee tilata sähköinen lähete tutkimuksiin Kennelliiton sivujen kautta jo ennen käyntiä. Käynnin yhteydessä lausunnosta voidaan myös tulostaa omistajalle oma kappale kirjallisena.

Virallista sydänkuuntelua varten koiraa ei rauhoiteta, joten siitä ei tule lääkinnällisiä doping-varoaikoja, jotka vaikuttaisivat esim. näyttelyihin tai kokeisiin osallistumiseen.

Virallinen sydänkuuntelu

 • BOAS-testit (Kävelytesti)
 • BOAS-testit (Kävelytestit)

  Eläinlääkäri Raimo Kekkonen on Kennelliiton hyväksymä BOAS-testin (kävelytestin) valvoja. Testin tarkoituksena on arvioida koirien rasituksensietoa sekä kykyä hengittää normaalisti rasitusosiossa ja siihen liittyvässä kliinisessä tutkimuksessa.

  Rasitusosiossa vaadittava kävelymatka on 1000 metriä ja se tulee suorittaa alle 12 minuutissa. Muutamilla roduilla on poikkeuksia sääntöihin, listan niistä löydät tästä linkistä. Testin tulos on joko Hyväksytty, Hylätty tai Keskeytetty. Kliinisen tutkimuksen perusteella arvioidaan BOAS-aste asteikolla 0-3 (0=ei oireita, 1=lievät oireet, 2=kohtalaiset oireet, 3=vakavat oireet).

  Kävelytestejä järjestävät rotujen rotujärjestöt ja -yhdistykset. Myös yksittäisiä koiria voi käydä testauttamassa valvojaksi hyväksyttyjen eläinlääkärien luona. Tiedustelut kävelytesteistä voi siis joko osoittaa omaan rotujärjestöön tai suoraan valvoviin eläinlääkäreihin.

  Lisätietoja BOAS-testistä löydät Kennelliiton sivuilta osoitteesta: https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/koiran-terveystutkimukset/boas-testissa-arvioidaan-koiran-rasituksensietoa

 • Eutanasia ja tuhkaus
 • EUTANASIA

  Lemmikkieläimet elävät keskimäärin paljon lyhyemmän aikaa kuin ihminen. Siksi jokaisen lemmikinomistajan elämässä koittaa ennemmin tai myöhemmin aika, kun omalle eläinystävälle on aika jättää viimeiset hyvästit.

  Usein ihmiset toivovat, että lemmikki saisi elää terveenä mahdollisimman pitkään ja lopulta nukkua vanhuuttaan rauhallisesti pois omassa kotonaan. Ikävä kyllä totuus on, että sellainen ei toteudu käytännössä kovin usein. Eläin voi esimerkiksi sairastua tai loukkaantua niin vakavasti, että olisi turhaa kärsimysten pitkittämistä antaa sen nukkua pois omia aikojaan. Toisinaan ihmiset myös haluavat päästää vanhan eläimen pois, kun se vielä on hyvässä kunnossa, eivätkä jäädä odottamaan sen sairastumista ja elämänlaadun huomattavaa heikkenemistä.

  Edellä mainitun kaltaisissa tilanteissa eutanasia voi usein olla se oikea ratkaisu. Eutanasia tarkoittaa ”armokuolemaa”, eli eläimen lopettamista turhan kärsimyksen välttämiseksi. Eläinlääkärin suorittamana eutanasia on kivuton toimenpide, jossa eläin ensin nukutetaan rauhoitusaineella ja vasta tämän jälkeen annetaan pistos, joka pysäyttää elintoiminnot.

  Ouluvetissä pyrimme tekemään eutanasiatilanteesta lemmikille mahdollisimman stressittömän, joka toivottavasti tekee kokemuksesta hieman helpomman myös omistajalle.

  Tarvittaessa kauttamme on mahdollista saada myös tuhkauspalvelut. Teemme yhteistyötä Oulunsalossa sijaitsevan Pohjantähti-tuhkaamon kanssa. Tuhkausvaihtoehtona on yksiötuhkaus ja muistotuhkaus. Yksilötuhkauksessa omistaja saa lemmikin tuhkat valitsemassaan uurnassa takaisin itselleen (uurnamallisto löytyy Pohjantähden kotisivuilta tai vastaanotoltamme). Muistotuhkauksessa lemmikin tuhkat viedään tuhkaamon toimesta Sanginsuun eläintenhautausmaan muistolehtoon.

 • Hammashoidot
 • HAMMASHOIDOT

  Ouluvetissä tehdään perushammashoitoja, kuten hammaskivenpoistot sekä hampaidenpoistot (maitohammaspoistot ja pysyvien hampaiden poistot). Myös hampaiden/suun röntgenkuvaus onnistuu tarvittaessa.

  Jyrsijöille ja kaneille hampaiden lyhennykset ja hammaspiikkien poistot/hionnat.

  Lisätietoa hammastoimenpiteistä saat tarvittaessa ajanvarausnumerostamme (08-5355200) tai sähköpostilla (ouluvet@ouluvet.fi).

 • Kasvattajakerho
 • KASVATTAJAKERHO

  Meillä Ouluvetissä on oma kasvattajakerho! Kerhoon liittyminen on maksutonta ja jäsenyys oikeuttaa rahanarvoisiin etuihin:

  – MurMusti-koiranruuasta -10% alennusta

  – Alennus vastaanottokäyntien toimistomaksusta: yhden lemmikin käynnin toimistomaksusta alennusta -50% (norm. toimistomaksu 28€). Alennus koskee sellaisia käyntejä ja toimenpiteitä, joista täysi toimistomaksu peritään. Samalla käynnillä muut lemmikit saavat toimistomaksusta 8€ perhealennuksen. Kaikkien lemmikkien tulee olla kasvattajan omistuksessa ja asua hänen kanssaan samassa osoitteessa.

  – Uusiin koteihin lähteville pennuille etukupongit mukaan:

  Kupongilla pennun uusi omistaja saa Ouluvetissä 10€ alennuksen ensimmäisen rokotuskäynnin toimistomaksusta (norm. toimistomaksu 28€).

  Kupongilla -10% alennusta MurMusti Puppy -kuivamuonasta (1 kpl / asiakas / kuponki)

  Kuponki on voimassa 4kk pennun syntymästä.

  Kasvattaja noutaa kupongit Ouluvetistä ennen pentujen luovutusta ja antaa ne pentujen mukaan.

  Jokaisesta meille palautuneesta kupongista kasvattaja saa 3€ alennuksen ruoka- tai tarvikeostosta. Tämä ostoetu on voimassa 6kk siitä lähtien, kun kuponki palautuu Ouluvetiin (kuponki tulee palautettaessa olla täytettynä kaikilta osin. Epätäydellisesti palautettuja kuponkeja ei huomioida). Ilmoitamme palautuneista kupongeista kasvattajalle sähköpostitse tai tekstiviestillä.

  Kasvattajakerhoon liittymisen ehdot:

  – Sinulla on kennel/kissala ja rekisteröit pennut Suomen Kennelliittoon/Suomen Kissaliittoon
  – Kasvatat aktiivisesti (vähintään 1 pentue n. 2 vuodessa)
  – Ilmoitat vastaanottoaikaa varatessasi tai klinikalla ilmoittautuessasi, että olet kasvattaja, haluat liittyä kerhon jäseneksi ja annat tiedot (kennelnimi + yhteystiedot) järjestelmäämme.

  Huom! Jotta edut eivät jää hyödyntämättä, muista aina Ouluvetissä asioidessasi mainita tiskillä kuuluvasi kasvattajakerhoon!

 • Koirahieronta
 • KOIRAHIERONTA

  Ouluvetin koirahierontapalveluihin on tulossa muutoksia.

  Ajanvaraukset hierontaan ja laserhoitoihin Ouluvetin ajanvarausnumerosta: 08-5355200 tai internet-ajanvarauksemme kautta.

 • Kirurgiset toimenpiteet
 • KIRURGISET TOIMENPITEET

  Kirurgisilla toimenpiteillä tarkoitetaan tässä tapauksessa ns. pehmytosakirurgiaa. Pehmytosakirurgiaa ovat kaikki sellaiset leikkaukset, jotka eivät liity tuki- ja liikuntaelimiin (esim. luuleikkaukset).

  Luukirurgiasta voit lukea lisää kohdasta ortopedia.

  Ouluvetin palveluihin kuuluvat paitsi peruskirurgiset toimenpiteet (kuten sterilisaatiot, kastraatiot, kasvaintenpoistot), myös erikoisemmat leikkaukset, kuten virtsakivien operointi rakosta, anaalirauhasten poisto, nielurisojen leikkaus, suolitukosoperaatiot jne. Lisätietoa saat tarvittaessa ajanvarauksemme kautta (p. 08 5355 200) tai sähköpostitse (ouluvet@ouluvet.fi).

  Kirurgisen toimenpiteen jälkeen lemmikin omistaja saa aina kirjalliset hoito- ja jatkolääkitysohjeet mukaansa.

 • Laboratoriotutkimukset
 • LABORATORIOTUTKIMUKSET

  Ouluvetissä tehtäviä laboratoriotutkimuksia ovat mm.

  – Iho- ja korvanäytteiden tutkiminen

  – Virtsanäytteen perustutkimukset (ominaispaino, multistix, sedimentti)

  – Tarvittaessa myös näytteiden bakteeriviljely (mahdollinen herkkyysmääritys tehdään Movet oy:ssä)

  – Pienen verenkuvan tutkiminen + perusverinäytteet (esim. maksa- ja munuaisarvot, verensokeri, tulehdusarvot)

  HUOM! Meiltä löytyy oma progesteronin määrityslaite (Virbac Speed Reader), jolloin saamme tuloksen samalle päivälle, mikäli verinäyte on otettu ennen klo 16.

  Tutkimuksissa, joita ei voida tehdä suoraan vastaanotolla, hyödynnämme yhteistyölaboratorioidemme palveluja (Movet, Evira, Patovet, Vetlab, Laboklin yms.). Tuloksista ilmoitamme omistajalle niiden saavuttua. Tulosten saapumis-/valmistumisaika vaihtelee laboratorion ja tehtävän testin mukaan.

  Verinäytetutkimuksia varten lemmikin on oltava ruokapaastolla vähintään 10-12 tuntia.

 • Lemmikkieläinpassi ja muut matkustukseen liittyvät dokumentit
 • Ulkomaille matkustamiseen liittyvät dokumentit

  Lemmikin kanssa ulkomaille matkustamista säätelevät erilaiset säännöt ja ohjeet, jotka vaihtelevat maittain. Siksi ajantasaiset matkustussäädökset kannattaa tarkistaa aina hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Tietoa eri maiden lemmikkien matkustamiseen liittyvistä vaatimuksista saa esimerkiksi Ruokaviraston nettisivuilta tai kohdemaan suurlähetystöstä.

  Matkustusvaatimuksiin saattaa kuulua esimerkiksi erilaisia rokotuksia ja loislääkityksiä, jotka on annettava lemmikille eläinlääkärin valvonnassa. Tiedot annetuista lääkityksistä ja muut tarpeelliset asiat kirjataan eläinlääkärin toimesta lemmikkieläinpassiin. Lemmikkieläinpassi on virallinen asiakirja ja sen saa hankittua eläinlääkäriltä.

 • Mikrosirutukset ja pentuetarkastukset
 • MIKROSIRUTUS

  Mikrosirutuksella tarkoitetaan toimenpidettä, jossa eläimen nahan alle (yleensä niskan alueelle) asetetaan mikrosiru, josta löytyy yksilöllinen tunnistenumero. Mikrosirusta on usein hyötyä esim. tilanteessa, jossa eläin karkaa/katoaa, koska sirun avulla eläin voidaan tunnistaa ja usein palauttaa takaisin omistajalle (mikäli omistaja on antanut luvan yhteystietojensa luovuttamiseen tällaisessa tilanteessa tai rekisteröitynyt esim. Turvasiru.fi-palveluun). Mikrosiru itsessään ei sisällä koiran tai omistajan tietoja, vaan ainoastaan yksilöllisen numerosarjan. Mikrosirun tietojen lukemiseen tarvitaan erillinen lukulaite.

  Mikrosirun asettamista varten koiraa/kissaa ei yleensä tarvitse rauhoittaa, vaan sirutus onnistuu kätevästi esimerkiksi rokotuskäynnin tai pentutarkastuksen yhteydessä. Pennun saa siruttaa aikaisintaan 5 viikon iässä.

  Pentutarkastus

  Pentutarkastuksessa eläinlääkäri tutkii jokaisen pennun päällisin puolin läpi: pennulta tarkistetaan esim. silmät, korvat, purenta, ihon ja turkin kunto, sukuelimet jne., sekä kuunnellaan sydän/keuhkot. Pentutarkastuksen idea on, että kasvattaja ja tuleva pennunostaja saisivat tietoa pennun terveydentilasta ja siitä, onko sillä havaittavissa tarkastushetkellä mahdollisesti eläimen terveyteen/jalostukseen vaikuttavia vikoja tai puutteita (esim. häntämutka, napatyrä, virheellinen purenta).

  Pentutarkastukselle ei ole erityistä suositusikää, mutta usein kasvattaja haluaa tarkastuttaa pennut ennen luovutusta, eli yleensä niiden ollessa n. 6-8 viikon ikäisiä. Usein pennut myös mikrosirutetaan samalla kertaa. Suomen Kennelliitto edellyttää, että puhdasrotuisten koiranpentujen on oltava sirutettuja ennen kuin ne voidaan rekisteröidä Kennelliittoon. Sama pätee myös koirien viranomaisrekisterissä, jonne kasvattajien tulisi ilmoittaa pennut viimeistään kun 3kk on kulunut syntymästä.

  Pentutarkastuksesta kasvattaja saa aina jokaiselle pennulle kirjallisen terveystodistuksen.

 • Ortopedia
 • ORTOPEDIA

  Ortopedia tarkoittaa luu- ja tukielinsairauksiin erikoistunutta lääketieteen alaa. Eläinlääkinnässä ortopediseen kirurgiaan kuuluvat esimerkiksi erilaiset murtumaoperaatiot ja ristisiteiden korjausleikkaukset (Ouluvetissä myös TTA-tekniikalla). Diagnoosi ortopedisissä vaivoissa varmennetaan yleensä kliinisen tutkimuksen lisäksi röntgenkuvantamisella.

  Ouluvetissä ortopedisiä toimenpiteitä tekee eläinlääkäri Raimo Kekkonen. Lisätietoja saat tarvittaessa ajanvarauksemme kautta puhelimitse numerosta 08-5355 200 tai sähköpostitse (ouluvet@ouluvet.fi).

 • Rokotukset
 • ROKOTUKSET

  Rokotuskäyntiin kuuluu perusterveystarkastus, jossa eläinlääkäri ennen rokotteen antamista tarkastaa lemmikin yleiskunnon (silmät, korvat, suu jne.), sekä kuuntelee sydämen.

  Mikäli lemmikkisi tarvitsee jonkin harvinaisemman rokotteen (esim. herpes-rokotteen) on hyvä tarkistaa rokotteen saatavuus hyvissä ajoin ennen ajanvarausta, jotta tarvittaessa ehdimme tilata rokotetta lisää ennen klinikalle saapumista.

 • Ruoansulatuskanavan tähystykset
 • TÄHYSTYKSET

  Ouluvetissä ruuansulatuskanavan tähystyksiä tekee eläinlääkäri Raimo Kekkonen. Tähystimellä päästään näkemään ruuansulatuskanavan (esim. ruokatorvi, mahalaukku) sisään ja tarvittaessa niistä voidaan ottaa myös koepalat.

  Tähystysleikkauksia Ouluvetissä ei tehdä.

 • Röntgentutkimukset
 • RÖNTGENTUTKIMUKSET

  Ouluvetissä on mahdollista tehdä röntgentutkimuksia päivittäin. Röntgentutkimuksella voidaan tarpeen mukaan kartoittaa esimerkiksi luuston ja sisäelinten tilaa.

  Kuvausta varten lemmikki yleensä rauhoitetaan, jotta se saadaan pysymään paikallaan kuvien ottamisen ajan riittävän kuvanlaadun varmistamiseksi. Tästä syystä ennen kuvausta on suositeltavaa pitää lemmikki ruokapaastolla n. 10 tuntia.

  Ouluvetissä tehdään myös Kennelliiton virallisia röntgenkuvauksia (lonkat, kyynärät, olat, selkä).

  Tiineelle koiralle/kissalle on mahdollista tehdä tiineyden loppuvaiheessa tiineysröntgentutkimus pentujen lukumäärän kartoittamiseksi. Tiineysröntgentutkimusta varten lemmikkiä ei rauhoiteta.

 • Ultraäänitutkimukset
 • ULTRAÄÄNITUTKIMUKSET

  Ultraäänellä voidaan tutkia esimerkiksi eläimen pehmytkudosten ja sisäelinten tilaa.

  Yksi esimerkki ultraäänitutkimuksesta on ns. tiineysultra. Tiineysultra tehdään yleensä tiineyden varmistamiseksi lemmikille, kun astutuksesta on kulunut n. 28-30 vuorokautta.

  Sydämen ultraäänitutkimuksia (esim. Kennelliiton virallinen sydänultraäänitutkimus) Ouluvetissä ei ole mahdollista tehdä.

 • Viralliset lonkka-, kyynär-, olka- ja selkäkuvaukset
 • VIRALLISET LONKKA-, KYYNÄR-, OLKA- ja SELKÄKUVAUKSET

  Ouluvetissä virallisia lonkka-, kyynär-, olka- ja selkäkuvauksia tekee eläinlääkäri Raimo Kekkonen. Kuvausta varten koira rauhoitetaan, joten ruokapaasto (n. 10 tuntia) ennen vastaanotolle tuloa on suositeltava. Rauhoitukseen käytetään ensisijaisesti lääkeaineita, joiden doping-varoaika on vain 7 vrk. Vastaanotolle kannattaa ottaa mukaan koiran rekisteripaperit, koska tämä nopeuttaa tietojen kirjaamista järjestelmäämme.

  Kennelliitossa on useimpien virallisten terveystarkastusten osalta siirrytty sähköisen lähetteen käyttöön, eli paperilomakkeista on luovuttu. Omistajan tulee tilata sähköinen lähete tutkimuksiin Kennelliiton sivujen kautta jo ennen käyntiä.

  Lisää tietoa Kennelliiton virallisista terveystarkastuksista ja sähköisen lähetteen tilaamisesta/käytöstä: http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/viralliset-terveystutkimukset

 • Viralliset polvitarkastukset
 • VIRALLISET POLVITARKASTUKSET

  Virallisia polvitarkastuksia tekee Ouluvetissä eläinlääkäri Raimo Kekkonen.

  Virallinen polvitarkastus tarkoittaa sitä, että polvitarkastuskurssin suorittanut eläinlääkäri tarkistaa koiran polvet patellaluksaation (= polvilumpion sijoiltaanmeno) varalta. Patellaluksaatioon liittyy yleensä takajalan rakenteellisia ongelmia/heikkouksia, kuten jalan virheasento (esim. liian suorat takajalat). Alttiuden patellaluksaatioon tiedetään olevan perinnöllinen, mutta tarkempi periytymismekanismi ei ole tiedossa.

  Joissain roduissa polvitarkastus on sisällytetty rodun PEVISA-ohjelmaan, eli jalostukseen käytettävät koirat on tutkittava polvien osalta ennen astutusta, jos pentue halutaan rekisteröidä.

  Polvilausunnon antaa tutkiva eläinlääkäri ja lausunto kirjataan sähköisesti Kennelliiton jalostustietojärjestelmään (http://jalostus.kennelliitto.fi) koiran tietoihin, eli paperilomakkeista on luovuttu. Omistajan tulee tilata sähköinen lähete tutkimuksiin Kennelliiton sivujen kautta jo ennen käyntiä. Käynnin yhteydessä lausunnosta voidaan myös tulostaa omistajalle oma kappale kirjallisena.

  Virallista polvitarkastusta varten koiraa ei rauhoiteta, joten siitä ei tule lääkinnällisiä doping-varoaikoja, jotka vaikuttaisivat esim. näyttelyihin tai kokeisiin osallistumiseen.

  Patellaluksaation asteet

  Patellaluksaatio jaetaan sen vakavuuden perusteella eri asteisiin: 0 = normaalit polvet, IV = vakava patellaluksaatio, patella pysyvästi pois paikaltaan. Asteet I, II ja III ovat vakavuudeltaan näiden välimuotoja.

  Lisää tietoa Kennelliiton virallisista terveystarkastuksista ja sähköisen lähetteen tilaamisesta/käytöstä: http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/viralliset-terveystutkimukset

 • Virallinen sydänkuuntelu
 • VIRALLINEN SYDÄNKUUNTELU

  Ouluvetissä virallisia sydänkuunteluita tekee eläinlääkärit Raimo Kekkonen ja Mari Gröhn.

  Virallinen sydänkuuntelu tarkoittaa sitä, että sydänkuuntelukurssin suorittanut eläinlääkäri kuuntelee koiran sydämen.

  Joissain roduissa sydänkuuntelu on sisällytetty rodun PEVISA-ohjelmaan, eli jalostukseen käytettävät koirat on virallisesti kuunneltava sydämen osalta ennen astutusta, jos pentue halutaan rekisteröidä.

  Sydänkuuntelulausunnon antaa tutkiva eläinlääkäri ja lausunto kirjataan sähköisesti Kennelliiton jalostustietojärjestelmään (http://jalostus.kennelliitto.fi) koiran tietoihin, eli paperilomakkeista on luovuttu. Omistajan tulee tilata sähköinen lähete tutkimuksiin Kennelliiton sivujen kautta jo ennen käyntiä. Käynnin yhteydessä lausunnosta voidaan myös tulostaa omistajalle oma kappale kirjallisena.

  Virallista sydänkuuntelua varten koiraa ei rauhoiteta, joten siitä ei tule lääkinnällisiä doping-varoaikoja, jotka vaikuttaisivat esim. näyttelyihin tai kokeisiin osallistumiseen.